Ystävyysseurakunta Pilistvere

Viron evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluva Pilistveren Andreaksen seurakunta on ollut Säkylän seurakunnan ystävyysseurakunta vuodesta 1997. Seurakunta sijaitsee Keski-Virossa Viljannin maakunnassa.

Pilistveren kylä on osa Kõon kuntaa. Seurakunnan kirkko on goottilaistyylinen kivikirkko. Kirkon tornin muurissa on kivi, jossa on vuosiluku 1222. Tästä vuodesta lasketaan seurakunnan alkaminen. Pilistveren kirkon torni on Viron maaseutukirkkojen korkein. (n. 73 m ). Pilistveren toinen ystävyysseurakunta on Pälkäneen seurakunta.

Kirkkoherra Vello Salumin aikana(1983-2003) seurakunta eli voimakasta nousukautta. Pilistveren pappilan raunioille rakennettiin uusi rakennus, joka toimii nykyisin monipuolisena toimintakeskuksena. Monet suomalaisetkin seurakunnat pitävät Pilistveressä leirejään. Diakoni Hermann Kalmus on jatkanut Vello Salumin työtä. Pilistvere on tunnettu vilkkaasta nuorisotyöstään. Leiritoiminta työllistää monia paikallisia. Seurakunnan kesäkahvila Pilistveren enkeli tarjoaa viihtyisän taukopaikan ohikulkijoille.  Ystävyysseurakuntatyön yhteishenkilö on Ismo Nieminen. Virossa on tuettu Imaveren nuortenkeskuksen kokkikerhoa. Imaveren nuortenkeskus toimii yhteistyössä Pilistveren seurakunnan  kanssa.

Historiaa

Pilistveren seurakunta sijaitsee Keski-Virossa. Pitäjänä se on ollut jo 1200-luvulla, vaikkakin toisella nimellä. Vuonna 1454 esiintyy pitäjän nimenä Pilistvere. Siihen kuuluvat nykyiset kunnat Imavere, Kabala ja Kõo sekä osa vanhaa Põltsamaan kuntaa. Kabala, jossa oli vuonna 1996 asukkaita 1257 henkeä, on Säkylän kunnan ystävyyskunta. Yläneellä on Imavere ja Köyliöllä Kõo ystävyyyskuntana. Pilistveren toinen ystävyysseurakunta Suomessa on Pälkäne Pirkanmaalla.

Pilistvere kuuluu Viljandin rovastikuntaan ja sen ainoa kirkonkylä on Kõon kunnan alueella. Kirkko on goottilaistyylinen holvi(kivi)kirkko. Kirkon tornin muurissa on kivi, jossa on vuosiluku 1222. Tästä vuodesta lasketaan seurakunnan alkaminen.

Syysmyrskyssä Andreaksen päivän vastaisena yönä vuonna 1905 kirkon torni murtui ja katto rikkoutui. Torni rakennettiin uudelleen vasta 1990 ja vihittiin Andreaksen päivänä 30.11. samana vuonna. Pilistveren kirkon torni on Viron maaseutukirkkojen korkein (n.73 m). Andreas on Pilistveren kirkon suojeluspyhimys. Hänen muistokseen vietetään kirkon vuosipäivää 30. marraskuuta.

Pilistveren päärakennus
Hartaushetki Pilistveressa

Seurakunta nykyään

Seurakunnan suurin hanke on viimeisten vuosien aikana ollut seurakuntatalon rakentaminen kirkonkylään kivenheiton päähän kirkosta. Rakennuksessa on myös pappila ja kirkkoherranvirasto sekä yläkerrassa majoitustilaa vieraille. Kirkkoa ei käytetä talvella vaan jumalanpalvelukset pidetään silloin seurakuntatalossa. Siinä oleva talvikirkko vihittiin käyttöön 25.3.2003.

Seurakunnassa on kirjoilla yli 600 jäsentä (joista v. 2007 jäsenmaksun maksaneita oli 117). Virossa kirkolla ei ole verotusoikeutta vaan kirkot toimivat niin kuin yhdistykset. Perustyömuodot ovat pyhäkoulu, rippikoulu, nuortenillat ja jumalanpalvelukset.

Seurakuntatyötä johtaa diakoni Hermann Kalmus (sähköpostiosoite: hermann.kalmus(at)eelk.ee).